Маслото от Крил е по-добро от рибеното масло за омега-3?

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Крил масло и добавки с рибено масло са два източника на омега-3 мастни киселини, включително DHA и EPA. Докато маслото както от крил, така и от риба осигурява ползи за здравето, техният произход, цена и ползи могат да се различават.

Рибеното масло идва от мазна риба, като риба тон, херинга или сардини. Маслото от Крил идва от малко животно, подобно на скариди, наречено Krill.

Krill Oil има отличителен червен цвят, докато добавките от рибено масло обикновено са жълти или златисти. Маслото на Krill обикновено е по-скъпо от рибеното масло.

Докато всеки тип добавка съдържа омега-3 мастни киселини, приемането на всяка добавка тип представя различни рискове и ползи. Прочетете, за да разберете повече.

Ползите от масло и рибено масло от крил

и крилното масло, и рибеното масло съдържат омега-3 мастни киселини. Някои от най-популярните и полезни омега-3 мастни киселини са ейкосапентаенова киселина (EPA) и DoCosahexaeneic киселина (DHA).

Когато човек консумира тези мастни киселини в рибата, те демонстрират поддържащи ефекти върху цялостното здраве на сърцето и намаляване на рисковете от сърдечен удар и болест на коронарната артерия.

Въпреки това, докато изследванията показват, че яденето на цяла риба може да има ползи за защита на сърцето, научните изследвания все още не са доказали, че приемането на омега-3 добавя предлага предлага предлагане Същите ползи като яденето на риба.

Националните здравни институти (NIH) посочват, че специфичните ползи от приемането на омега-3 включват:

  • Намаляване на високите нива на триглицериди. Високите нива на триглицериди имат връзки към повишен риск от сърдечни заболявания.
  • Облекчаване на ревматоиден артрит. Доказателствата сочат, че добавките от омега-3 могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит.
  • Облекчаване на симптомите на сухото око. Някои хора използват омега-3 добавки, за да помогнат за подобряване на влагата на очите и намаляване на симптомите на заболяване на сухото око. Въпреки това, мащабните проучвания са установили, че приемането на омега-3 не е по-добро от плацебо за сухота на очите, така че са необходими повече изследвания.

Магазин за дрогерии и онлайн супермаркети продават както рибено масло и добавки с масло от Krill.

Какво казва изследването?

Проучване от 2011 г. сравнява ефектите на рибата и крилното масло, като установи, че те са довели до подобни нива на кръв на EPA и DHA. However, people took 3 grams (g) of krill oil and only 1.8 g of fish oil, which may suggest that a person needs to take almost twice as much krill oil as fish oil to get the same benefits.

Според авторите на изследването 30–65 процента от мастните киселини на крилното масло се съхраняват като фосфолипиди, докато мастните киселини в рибените масла вместо това се съхраняват предимно като триглицериди.

Изследователите предполагат, че тялото може да може да се използват мастни киселини, съхранявани като фосфолипиди по -лесно. Въпреки тази възможност обаче, човек все още може да се наложи да вземе повече капсули на масло от крил, отколкото рибено масло, за да получи еквивалентно количество омега-3.

количеството и концентрацията на омега-3 в крил и рибено масло Също така варират в зависимост от продукта. Някои производители на масло от Krill твърдят, че омега-3 на Krill Omega-3 са по-добре абсорбирани от рибеното масло омега-3, така че по-ниската концентрация работи също толкова добре. Въпреки това, няма текущо доказателство, че това твърдение е вярно.

Друго дребномащабно проучване, публикувано през 2013 г. DHA в кръвта на човек в сравнение с рибено масло. Въпреки че и двете добавки повишават нивата на здравословни омега-3 мастни киселини, те също повишават нивата на холестерол с ниска плътност (LDL), който е „лошият“ холестерол.

проучванията обаче не са последователни. Проучване от 2015 г. не открива разлики в масло от крил и рибено масло в кръвта след 4 седмици при вземане на добавки.

Докато някои изследвания предполагат, че тялото може по -добре да абсорбира маслото от крил, други проучвания не откриват разлика между рибата и масло от Крил. Следователно са необходими повече изследвания.

Горните изследвания изглеждат само ефекти от маслото върху нивата на кръвта, което е само един маркер на техните потенциални ползи. No study has compared these products to see if one works better than the other for the specific uses that people are interested in, such as bodybuilding or promoting heart health.

Risks of krill oil and fish oil

Приемането на добавки с омега-3 във формите на крилното масло и рибеното масло изглежда не носи значителни странични ефекти.

Малките странични ефекти могат да включват:

  • Лош дъх
  • Главоболие
  • Неприемна миришеща пот
  • Разстроен стомах

Също така, омега-3 добавки, като масло от крил и рибено масло, имат потенциал да взаимодействат негативно с лекарства, заглушаващи кръвта, като варфарин (кумадин).

Това е така, защото омега-3 мастните киселини имат леки антикоагуланти или кръв, омагьосани ефекти. Въпреки това, човек обикновено трябва да приема между 3 и 6 g рибено масло на ден, за да се появят тези неблагоприятни взаимодействия.

Препоръки за дозиране

Службата за хранителни добавки (ODS) съветва не установена горна граница за приемане на омега-3 добавки. Въпреки това, приемането на дози от повече от 900 милиграма (mg) от EPA и 600 mg DHA на ден може да намали имунната система на човек чрез потискане на естествените възпалителни реакции.

Според ODS, ежедневни приема за омега- 3 мастни киселини са около 1,6 g на ден за мъже и 1,1 g на ден за жени.

ODS също препоръчва да не надвишават 2 g EPA и DHA на ден от хранителни добавки. Човек трябва да чете внимателно етикетите за добавки, за да определи колко от всяко вещество е във всяка капсула.

Според ODS, приблизително 7,8 процента от възрастните и 1,1 процента от децата в Съединените щати приемат Omega-3 Добавки с мастни киселини във формите на рибено масло, крилско масло или алтернативи без животни, като водораслено масло или ленено масло.

Доказателствата все още са неубедителни за това дали маслото от Крил работи, както и по-добре, отколкото по-добре от рибено масло. Досега повечето от изследванията за ползите от омега-3 мастни киселини са проведени с помощта на рибено масло. Понастоящем не са налични много изследвания на маслото на Крил.

Поемането на добавки с омега-3 може да предложи ползи по отношение на понижаването на нивата на триглицериди и намаляване на симптомите на ревматоиден артрит. Доказателствата обаче са неубедителни по отношение на това дали те могат да намалят сърдечните заболявания или да подобрят цялостното сърдечно -съдово здраве в същата степен като яденето на цяла риба.

Според NIH, яденето на мазна риба, включително риба тон и сьомга, може да предложи, може да предложи може да предложи По-голямо разнообразие от хранителни вещества от добавките и демонстрира подобрения в здравето на сърцето.

В баланс, приемането на или добавки с масло от крил, или добавки с рибено масло, може да помогне за повишаване на общите нива на омега-3 мастни киселини, макар и дали такъв По -добър е от другия в момента не е ясно.

Q:

Кои са най -добрите добавки за здравето на сърцето?

a:

Получаването на ежедневните ви хранителни нужди от здравословна диета винаги е най-здравословният вариант.

Човек може да приема добавки в допълнение към здравословния диетичен избор и храни с плътни хранителни вещества. Те не трябва да използват добавки като заместител на питателните ястия.

Хората със сърдечно хондростронг измама заболяване могат да се възползват от добавка на омега-3 мастни киселини, ако диетата сама по себе си не е достатъчна. Както винаги, консултирайте се с медицински специалист, преди да започнете нова добавка.

Отговорите представляват мнението на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

  • Сърдечно заболяване
  • Ревматоиден артрит
  • Сърдечно -съдова/кардиология
  • Хранене/диета

Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents